Tuesday, January 29, 2013

Lebih 6 ribu hadir di Ceramah Perdana JMR, Pasir Besar


Ceramah Perdana Jelajah Merdeka Rakyat yang berlangsung pada 27 Januari 2013 lalu telah dihadiri lebih daripada enam ribu orang. Ini merupakan ceramah raksasa JMR yang terakhir di Negeri Sembilan sebelum pembubaran parlimen yang dijangka berlaku pada penghujung Febuari ini.

Kali ini, Pasir Besar menjadi lokasi pilihan Dato Seri Anwar Ibrahim hadir menyemarakkan semangat perubahan buat rakyat Negeri Sembilan timur khususnya warga peneroka felda dan masyarakat kampung.

Walaupun pelbagai halangan yang sengaja diwujudkan oleh beberapa pihak tidak bertanggungjawab samada melalui ancaman, ugutan dan halangan peraturan, namun program ini berjaya dilangsungkan dengan penuh aman dan pihak berkuasa turut memberi kerjasama yang baik dalam memastikan keselamatan orang ramai.


Pasir Besar merupakan sebuah pekan kecil yang berkedudukan strategik menghubungkan Bandar Bahau, Pekan Rompin, Gugusan Rancangan Palong, Gemenceh dan Gemas. Kehadiran orang ramai melibatkan kawasan-kawasan utama berhampiran Pasir Besar.

Jelas sekali pada malam tersebut, suasana rakyat untuk menghadapi PRU-13 dan membuat perubahan terpancar dengan kehadiran yang luar jangkaan. Semua pimpinan utama PR Negeri Sembilan hadir menjayakan program ini dengan tetamu kehormat iaitu Datuk Lajim Ukin.

Pimpinan utama PR Negeri Sembilan iaitu Pengerusi Keadilan NS, YB Dato Kamarul Baharin Abbas, Pengerusi DAP NS-YB Loke Siew Fook dan Pesuruhjaya PAS NS-YB Mohd Taufek Abdul Ghani menyampaikan ucapan pemecah semangat sebelum disambung oleh Datuk Lajim Ukin dan diakhiri oleh DS Anwar Ibrahim.

Jika kehadiran ini diterjemahkan dalam bentuk undi, tidak mustahil beberapa dun di Jempol dan Tampin seperti Jeram Padang, Palong dan Gemas mampu dimenangi oleh PR.

No comments: