Tuesday, February 19, 2013

MB Perak akan digugurkan?

dipetik daripada FMT.com

Terdapat gerakan atas nama ‘Gerakan Anti Zambry’ (GAZ) yang yang diwujudkan oleh pihak tertentu pada Jun 2010 yang ingin menyingkirkan Dr Zambry.
PETALING JAYA: PAS Perak mendakwa mereka mendapat maklumat dalaman bahawa Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir akan digugurkan dalam pilihan raya umum ke 13 ini.

Koordinator Jawatankuasa Isu dan Strategik PAS negeri, Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss berkata, pengguguran Dr Zambry bukan lagi rahsia dan cerita dongeng, malah ianya ‘hangat’ diperkatakan oleh banyak pihak.
Naib Ketua Pemuda PAS Pusat itu juga mendakwa, majlis perasmian serentak Umno cawangan seluruh  Perak pada 8 Mei 2010 oleh Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi apabila beliau meninggalkan majlis selepas merasmikan tanpa menunggu ucapan Dr Zambry.
Beliau juga mendakwa, terdapat gerakan atas nama ‘Gerakan Anti Zambry’ (GAZ) yang yang diwujudkan oleh pihak tertentu pada Jun 2010 yang ingin menyingkirkan Dr  Zambry.
Katanya, ada seorang menteri yang menjadi ketua Umno bahagian yang tidak pernah hadir mesyuarat Umno Perak.
Rungutan

“Ini tidak termasuk beberapa rungutan berikutan kepimpinan Umno bahagian tidak diberikan tempat-tempat penting sebaliknya diberikan kepada ‘orang-orang kanan’ Dr Zambry yang masih muda.

“Dengan menjelangnya pula pilihan raya umum (PRU) ke 13, Dr Zambry masih gagal menyelesaikan isu pembahagian kerusi antara komponen BN.
“Tanda-tanda ini juga kelihatan berikutan kekerapan ‘turun padang’ oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Perak,” tambahnya.
Dr Raja Ahmad Iskandar berkata, beberapa pendedahan salahguna kuasa Dr Zambry juga baru-baru ini juga mendorong ‘kehangatan’ pengganti beliau ‘disebut-sebut’ kembali.
“Siapakah yang bakal menggantikan  Dr Zambry? Adakah di kalangan menteri atau ‘orang baru’ yang bakal menggantikannya?
“Walaupun media pro Umno sekarang sedang ‘hangat’ memperomosikan  Dr Zambry, sudah ada beberapa ketua Umno bahagian bertemu dengan kepimpinan pusat untuk memastikan Dr Zambry ‘bakal’ disingkirkan,” kata Dr Raja Ahmad Iskandar lagi.

No comments: