Friday, August 30, 2013

Selamat Ulangtahun Kemerdekaan ke-56

Parti Keadilan Rakyat Negeri Sembilan mengambil kesempatan sempena bulan kemerdekaan ini mengucapkan Salam Ulangtahun Kemerdekaan yang ke-56.

Perjuangan para susuk politik yang 'diketepikan' oleh sejarah nukilan moden seperti Pak Sako, Ahmad Bustamam, Dr Burhanuddin Helmi, Shamsiah Fakeh umpamanya wajar dikenang dan dihargai sebagai tokoh-tokoh politik yang gigih memperjuangkan kemerdekaan negara ini.

Sejarah kini hanya mendedahkan peranan dan perjuangan sebelah pihak sahaja iaitu dominasi 'perjuangan kemerdekaan' oleh Umno tanpa menukilkan kepentingan perjuangan tokoh-tokoh yang dilabelkan oleh British sebagai 'politik kiri'.

Warganegara wajar didedahkan dengan perspektif yang lebih luas akan peranan, tujuan, matlamat, krisis dan isu mengenai persejarahan tokoh-tokoh pejuang kemerdekaan 'haluan kiri' tersebut. Jika itu berlaku, pertimbangan pro dan kontra akan dapat dibuat berdasarkan pendedahan maklumat dari dua sumber yang berlainan.

Negeri Sembilan khususnya mempunyai tokoh pejuang kemerdekaan tanahair seperti Shamsiah Fakeh yang gigih melawan penjajah British walaupun telah dilabelkan sebagai 'haluan kiri'.

Semoga ulangtahun ke-56 kemerdekaan tanahair ini akan menyuntik kesedaran dan semangat cintakan negara kepada seluruh rakyat.

No comments: